Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Pomniki i miejsca pamięci

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakopane - Willa Palace - katownia Podhala
 Post Napisane: 29 lip 2010, o 22:56 
Bratnia dusza

Imię: Joanna
Muzeum Walki i Męczeństwa "Palace" - katownia Podhala znajduję się przy ul. Chałubińskiego 7. Pensjonat "Palace" został wybudowany w 1930 r. przez dr Włodzimierza Schneidera, lekarza z Krakowa. W czasie okupacji Niemcy urządzili tu siedzibę Gestapo /Geheime Staats-Polizei czyli Tajna Policja państwowa/. Poprzednio Gestapo próbowało się ulokować w innych willach przy ul. Tetmajera, ale żaden z tych budynków nie odpowiadał placówce gestapowskiej, dlatego ulokowali się ostatecznie w "Palace".
Placówka Gestapo, która istniała w Zakopanem, miała szyld z napisem: "Der Kommandeur der Sicherheitspolizei und des S. D. im Distrikt Krakau. Grenzpolizeikommissariat Zakopane" /Komendant Policji Bezpieczeństwa i Służby Bezpieczeństwa /Sicherheitsdiehst/ w Dystrykcie Krakowskim. Komisariat Policji Granicznej w Zakopanem/. Obsada zakopiańskiego Gestapo była bardzo liczna. Było tu przeszło 40 osób. W większych miejscowościach Podhala istniały jej delegatury.
Cele więzienne "Palace" zostały zaadaptowane z piwnic pensjonatowych, zaopatrzone w kraty. Przez "Palace" przeszło wiele tysięcy Polaków. Niewielki ich procent wychodził na wolność. Więzione tu osoby były zabijane i zakatowywane na miejscu, wielu kierowano do innych więzień, bądź do obozów koncentracyjnych.
Było tu sześć cel więziennych. Była ciemnica. Ręce i nogi zakuwano w niej w stalowe obejmy-kajdany z łańcuchami, przymocowanymi do ścian. Również na I piętrze "Palace" znajdowała się cela, mająca takie kajdany z łańcuchami. Nie można stwierdzić, ilu więźniów było tu więzionych, ilu zamordowano. Mordowano i strzelano właściwie w całym budynku a także na przyległym terenie. Napisy wydrapane na ścianach cel, świadczyły że oprócz Polaków, przez katownię ta przeszło także wielu cudzoziemców. Z końcem stycznia 1945 r. gdy Niemcy opuszczali Zakopane, więzienie przestało istnieć.

Źródło: tekst z tablicy informacyjnej w Muzeum autorstwa dr inż. Henryka Josta

Byłam jedyną zwiedzającą a pan kustosz, który mnie oprowadzał po wystawie był bardzo miły i poświęcił więcej czasu na opowieści niż godzinę :D Szczególnie z wielką pasją opowiadał o kurierach tatrzańskich ich działaniu i losach. Moje wielkie uznanie dla łącznika i twórcy muzeum już nie żyjącego dr Wincentego Galicy a także dla Włodzimierza Szyca i jego spektakularnej ucieczki z celi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Zakopane - Willa Palace - katownia Podhala
 Post Napisane: 29 lip 2010, o 23:14 
Bratnia dusza

Zapomniałam dodać zdjęcie kobiety, która przeciągła mój wzrok. Zapytałam o nią pana kustosza i powiedział Krystyna Skarbek Giżycka, jedna z kurierek i kobieta - szpieg. Zaintrygowało mnie to bardzo i zaczęłam szukać. Oto co znalazłam w internecie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krystyna_Skarbek
http://www.gazetagazeta.com/artman/publ ... 2108.shtml

Załączniki:
IMGP7168.JPG
IMGP7168.JPG [ 94.53 KiB | Przeglądane 57 razy ]

Post Napisane: 30 lip 2010, o 07:48 
Przyjaciel

Imię: Małgosia
No i to smutne, że innych turystów nie było. Ale myślę, że dwie godziny w całym tygodniu to ciut za mało. Można się umówić na zwiedzanie w innych godzinach, czy dniach?

Post Napisane: 30 lip 2010, o 12:55 
Bratnia dusza

Bardzo smutne. Zwłaszcza, że obok willi jest przystanek i dużo turystów wysiada a zaraz obok widoczny szyld muzeum. I zaczęłam się zastanawiać z czego to wynika, mam pewną odpowiedź, ale wolę nie rozwijać tematu. Muzeum nie pobiera opłat za bilety, utrzymuje się z wolnych datków. Poza tym osoby związane z tą placówką cały czas walczą, żeby ją utrzymać ponieważ w budynku willi znajduję się pensjonat i chyba właścicielowi jest nie na korzyść mieć takiego "sąsiada". W tym miejscu wklejam link: http://www.polonus.mojeforum.net/temat-vt1589.html
Co czasu otwarcia muzeum, hmm myślę, że to wynika właśnie z braku funduszy na ten cel. Czy można zwiedzać poza godzinami, może po wcześniejszym umówieniu się z opiekunem muzeum. Oczywiście głuptak ze mnie, że się nie zapytałam :po glowie:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl

Strona główna forum » Eksploracja » Pomniki i miejsca pamięci