|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Petrus
|
Napisane: 17 sty 2016, o 22:12 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:16 Posty: 4900 Lokalizacja: Silesia Pochwały: 1
|
Rysum (Niemcy, Niedersachsen, gm. Krummhörn) W centralnym, a jednocześnie najwyższym miejscu tej pięknej wioski o kształcie okręgu stał kościół drewniany już w XI stuleciu, a w następnym został zastąpiony murowaną świątynią. W XIV wieku wybudowano nową murowana wieżę, a na początku XV w. dobudowano do niej nawę. Podczas budowy częściowo wykorzystano materiały ze starej budowli. W roku 1585 miała miejsce gruntowna renowacja wieży. To dziś najstarsza zachowana część kościoła. Ambona pochodzi z roku 1801. Kilka lat temu zakończono renowację kościoła, podczas której usunięto sporo dziewiętnastowiecznych przeróbek, doprowadzając kościół do stanu ze średniowiecza. Najcenniejszym wyposażeniem kościoła są organy, które mają pochodzić z roku 1457, będąc tym samym jednymi z najstarszych działających do tej pory organami na świecie!  zachodnie wejście  wieża - najstarsza zachowana część świątyni  rysunek pokazujący zmiany wykonane podczas ostatniego remontu:  (m.in. przywrócono dawne okna wieży, usunięto kolebkowe sklepienie przedłużające nawę) Dopiero teraz zauważyłem makietę z dwoma rodzajami wieży - przed i po zmianach    nawa:   zabytkowe organy     chodząc po kościele do końca nawy, wracając coś wydawało mi się inne, czegoś mi brakowało - no tak - gdzie jest ołtarz? Jest to jednak kościół ewangelicko-reformowany, w nim ołtarza po prostu nie ma. 
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|