Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Wieże ciśnień i inne » Wieże - Śląskie




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 13 lis 2012, o 22:32 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 27 sty 2011, o 10:32
Posty: 703
Lokalizacja: Bytom
Imię: Tomasz
Bytom-Miechowice - wieża wodna - jedyna wieża zachowana z dawnego zamku/pałacu w Miechowicach (oprócz tego istniała Wieża Prochowa i Jaskółcza). W zachowanej Wieży Wodnej znajdowały się urządzenia wodociągowe do których wodę doprowadzano z miechowickiej kopalni galmanu "Maria" (Mariengrube).


Załączniki:
312.jpg
312.jpg [ 56.37 KiB | Przeglądane 801 razy ]
313.jpg
313.jpg [ 54.5 KiB | Przeglądane 801 razy ]

_________________
"Człowiek dobrze ułożony tak naprawdę jest dopiero w trumnie" - T.K.
Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 20 lis 2012, o 09:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lis 2012, o 20:10
Posty: 212
Lokalizacja: Księstwo Bytomskie
Imię: Krzysztof
Obrazek

W dolnej części wieży widzianej na fotce?

_________________
http://szlakiibezdroza.blogspot.com/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 20 lis 2012, o 20:50 
Offline

Dołączył(a): 7 sie 2010, o 19:14
Posty: 4682
Pochwały: 1
Imię: Karolina
Czy ta wieża stanowiła coś na kształt wieży ciśnień tzn. czy posiadała górny zbiornik? Coś wiadomo na ten temat?


Załączniki:
Wieża.JPG
Wieża.JPG [ 78.64 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Wieża (1).JPG
Wieża (1).JPG [ 57.02 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Wieża (2).JPG
Wieża (2).JPG [ 49.08 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Wieża (3).JPG
Wieża (3).JPG [ 76.61 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Wieża (4).JPG
Wieża (4).JPG [ 61.19 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Wieża (5).JPG
Wieża (5).JPG [ 67.33 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Wieża (6).JPG
Wieża (6).JPG [ 61.12 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Wieża (7).JPG
Wieża (7).JPG [ 76.9 KiB | Przeglądane 732 razy ]
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 16:44 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01
Posty: 1889
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
Wyrażenie "wieża wodna" powiedziane o tym obiekcie jest trochę przesadne. To było coś w stylu zamkowej przepompowni, zbiornika tam chyba nie było.

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 21:03 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40
Posty: 6799
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
Wieża wodna =! wieża ciśnień :)

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 21:46 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 27 sty 2011, o 10:32
Posty: 703
Lokalizacja: Bytom
Imię: Tomasz
Cytuj:
Wyrażenie "wieża wodna" powiedziane o tym obiekcie jest trochę przesadne. To było coś w stylu zamkowej przepompowni, zbiornika tam chyba nie było.

Sądzę, że stwierdzenie, iż jest to wieża wodna nie jest przesadzone. W wieży znajdowały się urządzenia wodociągowe i sama wieża też nosiła nazwę "wodna" więc bądź co bądź była wieżą wodną.
Sformułowanie "wieża ciśnień" byłoby przesadzone, a nawet chyba nieprawdziwe. Też wydaje mi się, że zbiornika tam nie było.

_________________
"Człowiek dobrze ułożony tak naprawdę jest dopiero w trumnie" - T.K.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 22:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lis 2012, o 20:10
Posty: 212
Lokalizacja: Księstwo Bytomskie
Imię: Krzysztof
szkieletek - Twoje foty chyba są wcześniejsze, bo część sufitów jeszcze istnieje. W tej chwili właściwie nie już nic. :(

To ciekawe, bo ta woda była doprowadzona chyba z Kopalni Maria?

_________________
http://szlakiibezdroza.blogspot.com/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 22:19 
Offline

Dołączył(a): 7 sie 2010, o 19:14
Posty: 4682
Pochwały: 1
Imię: Karolina
Moje zdjęcia pochodzą z maja 2011 roku. W pobliskiej Rokitnicy zdawałam wówczas pamiętny egzamin z angielskiego, niezbędny do egzaminu specjalizacyjnego*.


*
Ponieważ zdolności językowych nie mam za grosz, biedna lektorka musiała m.in. wysłuchać przygotowanej wcześniej i wyuczonej na blachę opowieści o tym, jak to z barbarzyńcą i wampirem w wolnych chwilach przedzieram się po krzakach w poszukiwaniu cmentarzy cholerycznych.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 22:50 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01
Posty: 1889
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
Szamot napisał(a):
Cytuj:
Wyrażenie "wieża wodna" powiedziane o tym obiekcie jest trochę przesadne. To było coś w stylu zamkowej przepompowni, zbiornika tam chyba nie było.

Sądzę, że stwierdzenie, iż jest to wieża wodna nie jest przesadzone. W wieży znajdowały się urządzenia wodociągowe i sama wieża też nosiła nazwę "wodna" więc bądź co bądź była wieżą wodną.
Sformułowanie "wieża ciśnień" byłoby przesadzone, a nawet chyba nieprawdziwe. Też wydaje mi się, że zbiornika tam nie było.


Generalnie wyrażenia "wieża wodna" i "wieża ciśnień" to synonimy, przynajmniej według mnie :mrgreen:

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 23:13 
Offline

Dołączył(a): 7 sie 2010, o 19:14
Posty: 4682
Pochwały: 1
Imię: Karolina
Wiecie co?
Skąd pewność, że nie było tam zbiornika?
Tak po prawdzie to w górnej kondygnacji tej wieży na upartego rzeczywiście mogłaby się zmieścić solidna beka na wodę.
We wnętrzu wieży zwracają uwagę gęsto rozmieszczone otwory, zlokalizowane tuż nad ozdobnym gzymsem - być może umieszczono w nich jakąś konstrukcję nośną, jednocześnie stanowiącą strop użytkowego piętra wieży?
A i te dziwne wsporniki z cegieł - przecież były zasłonięte, nie pełniły funkcji dekoracyjnej.
Czemu zatem służyły? Może coś na nich umieszczono?

Ja tylko tak, ja się nie znam...


Ostatnio edytowano 22 lis 2012, o 00:20 przez szkieletek, łącznie edytowano 2 razy

Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 23:16 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:54
Posty: 345
Same pomieszczenia - to w poziomie okien (I p.) i to będące powyżej linii okien (II p.)- zawierają interesujące elementy.
Na pierwszym piętrze, powyżej linii okien - pod linią dawnego sufitu - uwagę zwracają widoczne pozostałości sztukaterii, co jak na pomieszczenie pompowni jest trochę niecodzienne. Po dawnym pomieszczeniu górnym pozostały nisze belkowań stropu - zwraca uwagę ich spora liczba (większa niż na podłodze I p.) oraz ich promieniste ułożenie. Ciekawe, jakie było przeznaczenie tego pomieszczenia, przy chyba jego niezbyt dużej wysokości. I te wymurowania z cegieł widoczne powyżej - kończą się płasko na jednym poziomie. Być może koncepcje odnośnie tych pomieszczeń zmieniały się w trakcie budowy lub w czasie użytkowania pałacu.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 23:25 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:54
Posty: 345
Widzę, że się trochę mój post pokrywa z tym co napisał Szkieletek. Podzielam Twój pogląd i myślę, że w założeniach mógł tam być przewidywany zbiornik, stąd wzmocnienia w konstrukcji; później koncepcje zmieniły się, a wieża została.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 23:36 
Offline

Dołączył(a): 7 sie 2010, o 19:14
Posty: 4682
Pochwały: 1
Imię: Karolina
Po prostu nigdy jeszcze nie widziałam tak bardzo uzbrojonego stropu u żadnej z wyeksplorowanych przeze mnie wież.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lis 2012, o 23:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lis 2012, o 20:10
Posty: 212
Lokalizacja: Księstwo Bytomskie
Imię: Krzysztof
Wzmocnienia zastosowano także w innych pomieszczeniach Wydame ni się, że to racji szkod gorniczych.

_________________
http://szlakiibezdroza.blogspot.com/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lis 2012, o 00:17 
Offline

Dołączył(a): 7 sie 2010, o 19:14
Posty: 4682
Pochwały: 1
Imię: Karolina
Cytuj:
Wzmocnienia zastosowano także w innych pomieszczeniach Wydaje mi się, że to racji szkód górniczych.


No chyba jednak nie aż takie.
Sami zobaczcie:


Załączniki:
Stropy.JPG
Stropy.JPG [ 54.22 KiB | Przeglądane 668 razy ]
Stropy (1).JPG
Stropy (1).JPG [ 69.12 KiB | Przeglądane 668 razy ]
Stropy (2).JPG
Stropy (2).JPG [ 46.14 KiB | Przeglądane 668 razy ]
Stropy (3).JPG
Stropy (3).JPG [ 65.53 KiB | Przeglądane 668 razy ]
Stropy (4).JPG
Stropy (4).JPG [ 66.28 KiB | Przeglądane 668 razy ]
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lis 2012, o 00:23 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:54
Posty: 345
Tu chyba był jednak inny zamiar Kris, w takim przypadku wzmocnienia stropu dla drugiego piętra nie były by tak intensywne, szczególnie w porównaniu z podłogą tej kondygnacji. Albo zastosowano by rozwiązania porównywalne. Zupełnie inaczej ukształtowano nisze dla wsparcia belek na obu kondygnacjach, dolne są dla belek o przekroju kwadratowym, górne mają kształt pionowo wydłuzony. Poza tym te wymurowania nad II piętrem - są bardzo masywne i zakończone poziomo. Na pewno celem ich istnienia nie było przeniesienie obciążeń od konstrukcji dachu, niezależnie od założonego pokrycia.
Na razie do mnie jednak bardziej przemawia koncepcja o zmianach w pierwotnym sposobie wykorzystania tej budowli. Ale swoją drogą Kris - podrzuć zdjęcia, robi się bardzo ciekawy wątek :D


Ostatnio edytowano 22 lis 2012, o 00:27 przez Metort, łącznie edytowano 1 raz

Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lis 2012, o 00:24 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:54
Posty: 345
O - zdjęcia już są :D :D :D


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lis 2012, o 00:32 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:54
Posty: 345
Temat się ładnie rozkręcił. Tak myślę, że być może istnieje analog dla tej wieży przy jakimś innym pałacu.
Na razie nic mi nie przychodzi na myśl, ale warto będzie o tym pamiętać, szukając - może się coś znajdzie


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lis 2012, o 20:16 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01
Posty: 1889
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
Tymczasem post Montenegro w wątku dotyczącym samego pałacu:
Cytuj:
W książce pt. „Zamki i pałace na turystycznych szlakach” (1991r) jej autor Edward Wieczorek pisze :



Cytuj:
Najwyższa wieża nazwana została „jaskółczą". Umieszczenie takiej wieży w założeniu pałacowym odbyło się zapewne nie bez przyczyny: w 1840 roku, z okazji wstąpienia na tron pruski Fryderyka Wilhelma IV, Franciszek Winckler otrzymał dziedziczny tytuł szlachecki, zaś wieża w budowlach rezydencjonalnych XIX wieku była atrybutem feudalnej władzy nad podległym terytorium. Dwie pozostałe wieże zamku nosiły nazwy wodnej i prochowej.
W wieży wodnej - istotnie - mieścił się zbiornik wody dostarczanej z podziemi kopalni „Maria".





Czyli wygląda na to że mamy tu do czynienia z typową wieżą wodną zawierającą zbiornik i instalacje :) Wiadomo gdzie woda była dostarczana? Tylko do pałacu?

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

Strona główna forum » Eksploracja » Wieże ciśnień i inne » Wieże - Śląskie


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.332s | 16 Queries | GZIP : Off ]