|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
buba
|
Napisane: 13 gru 2011, o 23:26 |
|
 |
Przyjaciel |
Dołączył(a): 30 lis 2010, o 00:14 Posty: 3196 Lokalizacja: Oława
Imię: paulina
|
Mostu zwykle na drodze nie zauwazamy, mijamy często nawet nie wiedzac jaka rzeka pod spodem plynie.. Duza czy mała, brudna czy czysta, spokojnie , leniwie rozlana jak jezioro czy może o wartkim nurcie? pełna zielonych glonów, liści czy może paskudnej piany? Prom zmusza do zatrzymania, często zgaszenia silnika i poczekania.. Czasem wywiąże się rozmowa z innymi czekajacymi, z załoga... O pogodzie, o spotkaniach promu z lodowa krą zeszlej zimy, o przygodach i nieszczesciach w czasie ostatniej powodzi... A pluskajace odmety rzeki sciagaja wzrok, skrzypia żelazne liny promu, turkocze pokladowy silnik.. Przejazd zostaje w pamięci... Ponoc na nawigacjach samochodowych można sobie włączyc funkcje „omijaj rzeczne promy”. A czy jest opcja: „Szukaj promów”?  Dla nas taka funkcja okazalaby się bardzo przydatna- gdyż informacje zawarte w atlasach samochodowych są często nieaktualne.. Wiele razy nadkladalismy drogi a tu żesz to szlag! prom nieczynny albo zbudowali już most... Ale wiele razy się tez udalo!! Zdzieszowice (opolskie) – pazdziernik 2008. Mój ulubiony prom- napędzany recznie, nie tylko przez obsluge ale także przez podróżnych. Za pomoca specjalnych drewnianych kijaszków przeciaga się line     Wojewodztwo podkarpackie – lipiec 2010 Prom na Sanie na drodze Krzywcza- Chyrzyna. Pusto, cicho, prom po drugiej stronie stoi i jakas zamknieta budka... nawet zadnej kartki o godzinach kursowania.. pewnie nieczynny.. już chcemy z zalem zebrac się do powrotu jak pojawia się auto na miejscowych blachach, wyprzedza nas i z ogromnym piskiem i slizgiem na piasku zatrzymuje się na samym brzezku ladu. Jednoczesnie kilka razy daje mocno po klaksonie. Od razu z budki ktos wychodzi i uruchamia prom... a mysmy stali jak te barany rozgladajac się wokół   Na zjezdzie z promu chyba już parę aut rozwalilo sobie podwozie bo przewoznik podklada deske w która trzeba trafic kołem  W kolejny dzien 3 razy przykraczamy San promem na drodze: Bachórzec- Sielnica,   Dąbrowka Starzeńska- Nozdrzec  Krzemienna- Jabłonica Ruska.   Na jednym z nich bardzo spodobal mi się regulamin, zwłaszcza punkt 7 i 9 https://picasaweb.google.com/1009065624 ... 7549286546Plynelismy tez promami na Dunajcu i Wisle. (lipiec 2010) Niestety totalnie zapomnialam gdzie to było... Na Dunajcu  Na Wiśle:  Przekraczajac Wisle opowiadaja nam na promie, ze wlasnie w tym miejscu przeprawial sie z wojskiem Piłsudski i pokazuja z duma stojacy nieopodal pomnik.   rzeka Odra w okolicach Czerwienska (lubuskie)- grudzien 2009    Prom na rzece Warta w okolicach wsi Kłopotowo i Witnicy (lubuskie) sierpień 2011 Droga do promu była zalana i niestety nie udalo się dojechac- skodusia okazala się zbyt niskopodlogowa... było jedno miejsce gdzie wody było po kolana.. Poszlismy pieszo obejrzec prom. Plywa rzadko- czasem się zdarzy terenowka, rowerzysta, motocykl lub traktor.. Dziwnie dzwonila tam w uszach cisza.. Zwlaszcza po powrocie z Woodstocku       Prom na Odrze, Przewóz- Milsko (lubuskie). Lipiec 2011 Na brzegu kibelek sławojka- czekajac na prom można było zawsze skoczyc za potrzeba  Szkoda, ze drzwi nie byly z drugiej strony, można by korzystajac wpatrywac sie w nurty rzeki      widoczki z promu   Połęcko- prom na Odrze. Lipiec 2011. Udało się nim przejechac dopiero za trzecim razem. Wczesniej byliśmy w rejonie w zimie, kiedy jest nieczynny    Prom na Odrze w Ciechanowie. (dolnoslaskie)Lipiec 2010   Nieudana próba przejechania trasy Majówka- Chobienia, rzeka Odra (dolnoslaskie). Luty 2010    oraz od drugiej strony w Chobieni. Marzec 2010  Nie udalo się również przekroczyc Odry w rejonie Malczyc (w atlasie samochodowym prom byl znaczony mimo ze nie istnieje od lat 70 tych  )    Mam nadzieje, ze przyszle wycieczki beda obfitowac w kolejne klimatyczne przeprawy promowe
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
|
|
 |
|
 |
klamerka
|
Napisane: 14 gru 2011, o 00:58 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 01:48 Posty: 4169 Lokalizacja: Będzin/Sosnowiec/Łeba Pochwały: 1
Imię: Beata
|
|
 |
|
 |
mad-max
|
Napisane: 14 gru 2011, o 02:02 |
|
Dołączył(a): 19 lis 2011, o 00:09 Posty: 106 Lokalizacja: Mazowsze
Imię: Mirosław
|
|
 |
|
 |
_hipcia
|
Napisane: 14 gru 2011, o 20:04 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 21:46 Posty: 4479 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
|
 |
|
 |
Kumari
|
Napisane: 15 gru 2011, o 20:04 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:58 Posty: 3969 Lokalizacja: Jankowice Pochwały: 1
Imię: Renata
|
Prom Nowy Korczyn –Borusowa. Przeprawialiśmy się przez Wisłę do Zalipia w sierpniu 2011. Prom kursuje od 5,00 do 21,00 i trzeba przyznać, że panuje tu niezły ruch. Nie było ani chwili przerwy.
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 14 sty 2012, o 19:02 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 20 maja 2010, o 22:28 Posty: 509 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Marek
|
|
 |
|
 |
buba
|
Napisane: 25 sty 2012, o 21:01 |
|
 |
Przyjaciel |
|
A my po raz kolejny mielismy okazje przejechac sie moim ulubionym, napędzanym ręcznie promem w Zdzieszowicach  Niestety tym razem sie nie dorwalam do kija aby przeciagac line- jechal z nami traktor z kilkoma mlodymi drwalami wiec oni zaraz ochoczo zabrali sie do liny.. 
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
|
|
 |
|
 |
buba
|
Napisane: 3 kwi 2012, o 14:06 |
|
 |
Przyjaciel |
|
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 1 lip 2012, o 21:08 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 07:42 Posty: 2431 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1
Imię: Tomek
|
Przeprawa promowa na Bugu pomiędzy Gnojnem i Niemirowem. Na razie darmowa. Napęd ekologiczny - nurt i pan obsługujący prom. Obok przeprawy kąpielisko... ups, pastwisko.     Gmina Mielnik ma w planach stworzenie jeszcze jednej takiej przeprawy bliżej samego Mielnika. Najbliższy most, pod Siemiatyczami. Dopisek: by dodzwonić się do pana obsługującego prom (numer telefonu umieszczono na tabliczkach przy przeprawie) należy posiadać telefon działający w sieci Orange. Inne sieci nie mają tu zasięgu.
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
sobieray
|
Napisane: 2 lip 2012, o 23:21 |
|
Imię: Andrzej
|
Sympatyczny i zarazem klimatyczny temat. Brakuje mi w nim ... Kalisza  ! Poszukam w galeriach moje fotki ilustrujące przeprawę z Rajskowa na Zawodzie i prom ,,Batory'' leżakujący na przystani młodzieżowej na Prośnie. Ahoj!
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 17 lip 2012, o 07:17 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 07:42 Posty: 2431 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1
Imię: Tomek
|
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
mad-max
|
Napisane: 27 lip 2012, o 23:43 |
|
Dołączył(a): 19 lis 2011, o 00:09 Posty: 106 Lokalizacja: Mazowsze
Imię: Mirosław
|
|
 |
|
 |
buba
|
Napisane: 30 lip 2012, o 12:53 |
|
 |
Przyjaciel |
|
Wspanialy ten promik na Pilicy!!!! Musze sie tam kiedys wybrac!! Sama kwintesencja promowego klimatu! trobal napisał(a): Przeprawa promowa na Bugu pomiędzy Gnojnem i Niemirowem. Na razie darmowa. Napęd ekologiczny - nurt i pan obsługujący prom. Obok przeprawy kąpielisko... ups, pastwisko.
Dopisek: by dodzwonić się do pana obsługującego prom (numer telefonu umieszczono na tabliczkach przy przeprawie) należy posiadać telefon działający w sieci Orange. Inne sieci nie mają tu zasięgu. Bylismy tam w 2005 roku. Wtedy jako prom dzialala czasami łódka w ktorej starszy pan przewozil na druga strone pieszych i rowerzystow. My przyjechalismy tam autem wiec kontakt z lodka nie lezal w zakresie naszych zainteresowan. Widac sie cos tam popsulo z zasiegiem. Wtedy, lipiec 2005, biwakowalismy sobie po stronie Gnojna i pamietam ze dzwonilam do topeerza (siec plus) A pastwisko widac ma sie tam dobrze! Co za piekna okolica!!! Kilka fotek z miejsca okolopromowego gdy promu jeszcze nie bylo tzn byl w postaci łódkowej        
|
|
 |
|
 |
buba
|
Napisane: 30 lip 2012, o 13:03 |
|
 |
Przyjaciel |
|
|
|
 |
|
 |
szkieletek
|
Napisane: 6 sie 2012, o 18:22 |
|
Imię: Karolina
|
|
 |
|
 |
szkieletek
|
Napisane: 6 sie 2012, o 18:40 |
|
Imię: Karolina
|
Prom w położonych na północ od Otfinowa Siedliszowicach został już naprawiony po zimowych zniszczeniach, jednak nie załapaliśmy się na niego, gdyż czynny jest jedynie do 18. Za to popływaliśmy między Ujściem Jezuickim, a Opatowcem, oglądając, jak Wisła wpada do Dunajca (w tym roku podobno to cały czas tak wygląda, Dunajec niesie więcej wody i jest większy). Jest to prom tego samego typu, co w Otfinowie, ma jednak do pokonania dłuższą trasę w jedną stronę. Obok jego przystani znajduje się pomnik Piłsudskiego (Buba już wspominała o tej przeprawie, nie podając jednak nazwy). Prom płatny (poniżej informacje praktyczne). Cytuj: PROM W OPATOWCU CZYNNY: okres jesień-zima od 6:00 do 18:00 okres wiosna-lato od 6:00 do 21:00 W Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc – nieczynny.
Cennik: - osoba – 2zł - samochód osobowy, ciągnik – 7 zł - samochód dostawczy, BUS – 9zł - samochód ciężarowy – 16 zł - przyczepki – 3zł Promy tak bardzo nam przypadły do gustu, że sypnęliśmy kasą i przewieźliśmy nasz pojazd tam i z powrotem.  I tak oto z dnia na dzień staliśmy się żarliwymi fanami małych, wiejskich przepraw rzecznych. Jednym głosem z Bubą możemy teraz zawołać: Precz z mostami!! Niech żyją promy!!
Załączniki: |

1.jpg [ 63.55 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

2.jpg [ 75.24 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

3.jpg [ 53.45 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

4.jpg [ 59.08 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

5.jpg [ 68.71 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

6.jpg [ 49.8 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

7.JPG [ 40.49 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

8.jpg [ 48.98 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

9.jpg [ 37.2 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|

10.jpg [ 73.85 KiB | Przeglądane 5738 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
buba
|
Napisane: 15 sie 2012, o 19:59 |
|
 |
Przyjaciel |
|
Bardzo sie ciesze ze przeprawy promowe zyskaly kolejnych milosnikow!!
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 27 lis 2012, o 11:38 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 12:26 Posty: 8456 Lokalizacja: Warszawa
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 15 lip 2013, o 12:01 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 12:26 Posty: 8456 Lokalizacja: Warszawa
|
|
 |
|
 |
buba
|
Napisane: 12 maja 2014, o 16:21 |
|
 |
Przyjaciel |
|
|
|
 |
|
 |
Dodaj do:
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|